Overslaan en naar inhoud gaan

Beleggingsbeleid

Je wilt weten waarom we beleggen met jouw premie. En hoe we beleggen. Het antwoord is: beleggen is nodig voor een goed pensioen.

Beleggen is nodig voor een goed pensioen

Jij en je werkgever betalen iedere maand premie. Deze premie is lager dan het bedrag dat we uiteindelijk nodig hebben om alle pensioenen te kunnen betalen. We verdienen de rest van het geld dat we nodig hebben met onze beleggingen. Het grootste deel van het uiteindelijke bedrag verdienen we met beleggen. Een kleiner deel bestaat uit de betaalde premie.

Beleggen levert meer op dan sparen

Beleggen levert op de lange termijn het meeste geld op. Meer dan sparen. Als we niet zouden beleggen, kreeg je minder pensioen of zou je meer premie moeten betalen voor hetzelfde pensioen. Als je nu een bedrag spaart over meerdere jaren is de spaarrente 0,6%. Als je zou beleggen is het gemiddelde rendement hoger. Het rendement van Pensioenfonds Kappers was over de afgelopen 10 jaar 10,88%. 

We zoeken balans tussen rendement en risico

Beleggen brengt ook risico’s met zich mee. We zoeken de beste balans tussen rendement en risico. We hebben beleid om de belangrijkste risico’s te beheersen. En we houden rekening met risico's bij de inrichting van onze beleggingsportefeuille.

Allereerst: we beleggen voor de lange termijn. De beurskoersen kunnen tijdelijk dalen. Maar op de lange termijn stijgen de koersen over het algemeen. Een tijdelijke daling is dan niet zo erg. 

Ten tweede spreiden we tussen verschillende soorten beleggingen (zoals aandelen, obligaties en vastgoed). Aandelen zijn stukjes van het kapitaal (de waarde) van een bedrijf. Een aandeel stijgt als de waarde van het bedrijf stijgt. Obligaties zijn een soort leningen. Je leent je geld uit aan een bedrijf of overheid door een obligatie te kopen. Hier maak je winst op door de rente op je ‘lening’ of stijging van de koers. In vastgoed beleggen betekent beleggen in panden, zoals winkels, kantoren of woningen.

We beleggen verantwoord

We vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben in de manier waarop we beleggen. Dit komt naar voren in ons verantwoord beleggingsbeleid. De hoofdpunten uit dat beleid zijn:

  • Invloed: we gaan in gesprek met bedrijven waarin we beleggen.
  • Stembeleid: we gebruiken ons stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen.
  • Uitsluiting: we beleggen niet in bepaalde bedrijven en landen die bijvoorbeeld de mensenrechten op grove wijze schenden of omstreden wapens produceren.

Nóg meer weten over hoe we beleggen?