Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioenfonds vraagt minister om soepelere regels


We moeten volgend jaar misschien de pensioenen verlagen. Dat komt omdat soepele regels die nu tijdelijk gelden, op 1 januari 2023 aflopen. Wij vragen samen met andere pensioenfondsen aan de minister om de soepele regels te verlengen.

De tijdelijke soepele regels moeten worden verlengd

Pensioenfondsen hoefden in 2021 en 2022 hun pensioen minder snel te verlagen. De minister had de regels wanneer we moeten verlagen versoepeld voor die periode. Dit deed ze omdat er een nieuw pensioenstelsel zou komen op 1 januari 2023. En in het nieuwe stelsel worden de regels heel anders. Hierdoor mochten we minder geld in kas hebben, zonder meteen de pensioenen te moeten verlagen. De tijdelijke, soepele regels lopen af op 1 januari 2023. Maar het nieuwe stelsel is juist uitgesteld. En dus gaan op 1 januari de oude strengere regels weer gelden. Als dat zo is, is er een kans dat we de pensioenen moeten verlagen. 

Samen met andere pensioenfondsen in actie

Omdat we willen voorkomen dat we pensioenen moeten verlagen schreven wij de minister in november een brief waarin we vroegen om een verlenging van de soepele regels. Dat willen ook andere pensioenfondsen. We trekken samen met hen op. 

Waarom we niet willen verlagen

Het bestuur streeft naar een goed pensioen voor alle kappers. Daarom doen we er alles aan om een verlaging te voorkomen. Daarnaast zijn de kosten van een verlaging hoog. De administratie moet aangepast worden en er gelden strenge regels voor de communicatie. Dat geld besteden we liever aan een goed pensioen.