Overslaan en naar inhoud gaan

Voor werkgevers: de premie en opbouw worden hoger in 2023

Gepubliceerd op:

In 2023 verhogen we de pensioenpremie. De helft van die verhoging komt voor rekening van werkgevers. Daarnaast stijgt het opbouwpercentage ook. Ook verandert er iets in de regels voor ouderschapsverlof. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de regeling voor 2023.

Kan je de factuur niet betalen?

We kunnen ons voorstellen dat de premieverhoging je slecht uitkomt. In 2022 waren je kosten al hoger door gestegen lonen en energieprijzen. Kom je hierdoor in de problemen? Neem dan contact met ons op. Misschien kunnen we je helpen, bijvoorbeeld met een betalingsregeling. 

Verhoging opbouw en premie

De pensioenopbouw wordt in 2023 verhoogd van 0,80% naar 0,81% over het pensioengevend loon. Dit is mogelijk doordat de fiscale beperking die afgelopen drie jaren gold, is verruimd. De premie stijgt in 2023 van 12,5% naar 13,9% van het pensioengevend loon. De stijging is nodig omdat we gemiddeld ouder worden, er meer arbeidsongeschiktheid voorkomt en door de hoge inflatie. 

Betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders allebei 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Ze krijgen dan van het UWV een WAZO-uitkering. Of ze hierover pensioen opbouwen hangt er vanaf. Als je werknemer de WAZO-uitkering via jou als werkgever krijgt: dan wel. Als je werknemer die rechtstreeks van het UWV ontvangt, dan niet.