Overslaan en naar inhoud gaan

Massale overdracht van kleine pensioenen


De komende periode gaan pensioenuitvoerders in Nederland kijken of ze ongeveer 2 miljoen kleine pensioenen kunnen samenvoegen. Het gaat om kleine pensioenen die zijn ontstaan vóór 2018. Dat samenvoegen gaat automatisch. Je hoeft daarvoor niets te doen.

Afkopen mag zomaar niet meer

Vele kleintjes maken één grote. Dat is eigenlijk de achtergrond van de Wet waardeoverdracht klein pensioen. Deze wet trad op 1 maart 2018 in werking. De wet regelt dat pensioenfondsen moeten proberen kleine pensioenen samen te voegen tot één groter pensioen. Het gaat dan om pensioenen van tussen € 2 en ongeveer € 500 euro per jaar. 

Pensioenfondsen mogen deze pensioenen niet meer tussentijds afkopen (wel als een deelnemer met pensioen gaat). Zo blijven ze als pensioen behouden voor de deelnemer. Ze houden zo het doel waarvoor pensioen ooit bedoeld is: een goede oudedagsvoorziening.

Kleine pensioenen ontstaan vóór 2018

Pensioenfondsen proberen wel zoveel mogelijk kleine pensioenen van deelnemers samen te voegen. Dat gebeurt automatisch en je hoeft daar als deelnemer niets voor te doen. Pensioenfondsen waar nog een klein pensioen staat, kijken bij mijnpensioenoverzicht.nl of je inmiddels ergens anders pensioen opbouwt. Is dat inderdaad zo? Dan probeert het pensioenfonds jouw pensioen te verhuizen naar de organisatie waar je nu pensioen opbouwt. Je krijgt altijd bericht zodra dat is gelukt.

Bouw je nog nergens anders pensioen op? Of lukt het overdragen niet? Dan blijft jouw pensioen staan waar het stond.  

Alle kleine pensioenen die ná 2018 zijn ontstaan zijn inmiddels al op deze manier verwerkt. Maar er zijn ook nog meer dan 2 miljoen kleine pensioenen die vóór 2018 zijn ontstaan. Sinds april 2021 loopt de overdracht van deze kleine pensioenen. Dat kan dus ook jouw kleine pensioen zijn. 

Ook Pensioenfonds Kappers heeft nog kleine pensioenen staan van deelnemers die nu geen pensioen meer opbouwen bij het fonds. Niet alle pensioenfondsen zijn tegelijk aan de beurt om deze kleine pensioenen te verhuizen. Pensioenfonds Kappers gaat in februari 2022 proberen zoveel mogelijk van deze kleine pensioenen te verhuizen.