Overslaan en naar inhoud gaan

“Het kappersambacht komt deze periode te boven”


Jeannette Koops van Silhouet in Veendam verschijnt regelmatig in de media. Zij heeft dan ook een duidelijke mening over ondernemen in coronatijd. En ze dacht namens de ANKO mee over veilige corona-protocollen. We belden haar daags na de persconferentie waarin duidelijk werd dat kappers weer open kunnen.

Jeannette: wat is je eerste reactie?

“Lang verwacht, toch gekregen. Het had niet langer moeten duren. We zijn met liefde twee lockdowns dicht gegaan. Kappers snappen heel goed dat je de corona-pandemie serieus moet nemen. Maar we voelden wel de ongelijkheid soms.”

Hoezo?

“Wij kappers hebben goede corona-protocollen. Er zijn naar mijn weten geen besmettingen geconstateerd. En deze bewezen protocollen gaan we nu weer gebruiken. Dus de kappers zijn helemaal klaar voor opening!”

Hebben de kappers tijdens de lockdown hun kosten kunnen betalen?

“Moeilijk. De NOW-regeling voor loonkosten is onvoldoende. Je zou er theoretisch 70% mee kunnen dekken. Maar als je het goed doorrekent is het allemaal veel minder. In ons geval maar 26%. Lang niet genoeg om je personeel mee te betalen en al je afdrachten te kunnen doen. Ik ben blij dat Pensioenfonds Kappers een betalingsregeling heeft voor de pensioenpremie. Die heb ik zelf niet hoeven aan te vragen. Maar veel collega’s wel.” 

Hoe ziet de toekomst van de kappersbranche eruit?

“Ik hoop dat het ergste achter de rug is. Ik ben wel huiverig voor nóg een lockdown. In principe hebben wij als kappers een heel gezonde branche. Toch zullen een hoop zaken failliet gaan, ben ik bang. Dat heeft ook te maken met welke schuldeisers je hebt. En welke als eerste aan de bel trekken. We zijn er nog lang niet, maar het kappersambacht komt deze periode te boven!”